Home

Εκδηλώσεις & Δράσεις

Εργασία και Άτομα με Αναπηρία

 Πριν τρία  χρόνια ξεκίνησε η προσπάθεια για ένα νέο εγχείρημα  της Terra Verde: η δημιουργία θέσεων εργασίας για Άτομα με Αναπηρία. 

Αυτό που ξέραμε ήταν ότι τα  Άτομα με Αναπηρία αντιμετωπίζουν τεράστια  εμπόδια στην εύρεση εργασίας. Αυτό που θέλαμε ήταν να επιστρέψουμε στη τοπική κοινωνία μέρος της στήριξης και της αλληλεγγύης που μας προσφέρει τόσα χρόνια. Έτσι άρχισε να συζητιέται η ιδέα για ένα υποκατάστημα της Terra Verde στο οποίο  θα εργάζονται  Άτομα με Αναπηρία. 

Ο χώρος βρέθηκε στην Τσουδερών 46, που ανήκει στη Σχολική Επιτροπή του Δήμου, και μας  παραχωρήθηκε κατ’ εξαίρεση. 

Η ιδέα άρχισε να υλοποιείται και οι δυσκολίες του εγχειρήματος να εμφανίζονται, να αυξάνουν, να μας τρομάζουν. 

Και για άλλη μια φορά οι δυσκολίες αντιμετωπίστηκαν με την αλληλεγγύη από τα κάτω:

-      Καθηγητές μέσης εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής ήταν από την αρχή δίπλα μας να μας κατευθύνουν και να μας ανοίγουν νέους ορίζοντες.

-      Καλλιτέχνες της πόλης προσέφεραν τα έργα τους και οργάνωσαν την έκθεση Art to the Rescue με την οποία εγκαινιάστηκε ως χώρος. 

-      Οι αγαπημένοι “Social Waste” έπαιξαν για αυτό τον σκοπό στους 2ους “Συλλογικούς Βηματισμούς” καθώς και “Χειμερινοί Κολυμβητές” οι “Χαϊνηδες” μαθητικά μουσικά σχήματα και “The Halkuti Band”.

-      Μαστόρια δούλεψαν αφιλοκερδώς για να φτιαχτεί ο χώρος

-      Δεκάδες άνθρωποι πρόσφεραν, χρόνο, εργασία, τεχνογνωσία για αυτή την προσπάθεια:

-      Εργαζόμενοι/ες σε ανάλογα εγχειρήματα που μοιράστηκαν την εμπειρία τους.

-      Οι πολλοί συνεργάτες - προμηθευτές μας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του εσωτερισμού δανεισμού. 

-      Οι ίδιοι/ες οι εργαζόμενο/ες  με αναπηρία που  συμμετείχαν με ενθουσιασμό όλες τις προπαρασκευαστικές δράσεις  για τη δημιουργία του υποκαταστήματος.

Σιγά-σιγά άρχισε να μας γίνεται ορατός ο κόσμος των  Ατόμων με Αναπηρία. Ένας κόσμος που μένει αθέατος γιατί λείπουν οι υποδομές και η υποστήριξη από την πολιτεία. 

Πρώτα άρχισε να αποκαλύπτεται μέσα από την εμπειρία και τη γνώση που μοιράστηκαν μαζί μας οι  εκπαιδευτικοί τους, μέσα από την αγωνία και τον καθημερινό αγώνα των γονιών τους,  από το κλάμα του μάστορα που βοηθούσε στις εργασίες για τον ανάπηρο αδερφό του... και στη συνέχεια μέσα από τη δημιουργική συνεργασία  με τους/τις εργαζόμενους/ες με αναπηρία.

Αυτή τη στιγμή, μετά από επίμονη και συλλογική προσπάθεια, το υποκατάστημα λειτουργεί με πέντε εργαζόμενους/ες με αναπηρία ,  μία συντονίστρια και πολλούς-ες αλληλέγγυους που συμμετέχουν με υποστηρικτική εργασία. 

Στο υποκατάστημα διατίθενται τρόφιμα μακράς διάρκειας (Ζάχαρες | Όσπρια, Ξηροί καρποί | Κρασιά| Μπαχαρικά | Ελιές | Αλεύρια | Αποξηραμένα φρούτα| Ρύζι| Κόκκοι Καφέ & Κακάο κ.ά.) χωρίς συσκευασία και στη λογική των μηδενικών αποβλήτων και της επαναχρησιμοποίησης  (Zero-Waste).                         

Ευελπιστούμε στην στήριξη του εγχειρήματος, καθώς πιστεύουμε ότι η βιωσιμότητά του θα συμβάλλει στην έμπρακτη αναγνώριση του δικαιώματος των  Ατόμων με Αναπηρία στην εργασία.

Η ορατότητα και η κοινωνική συμπερίληψη των Ατόμων με Αναπηρία είναι αγώνας διαρκείας και πολυδιάστατος  και δεν εξαντλείται στο δικαίωμα τους στην εργασία . Ωστόσο   η στήριξη τους στο σημείο αυτό αποτελεί  ένα κρίσιμο βήμα προς  την κατεύθυνση της συμπερίληψης .

Θα είναι για μας σημαντική στήριξη, αλλά συγχρόνως ενθάρρυνση και χαρά, να σας εξυπηρετήσουμε.

Τσουδερών 46, καθημερινά από τις 10:00  έως τις 21:00 

 

 

 

 

 

2η συνάντηση books n' beer || 9 & 10 Ιουνίου


Books Beer 2 Με την γνώση των βιβλίων φωτίζουμε το σκοτάδι
Ένα βιβλίο μας συντροφεύει, μας γνωρίζει νέους κόσμους, μας ταξιδεύει στο χώρο και στο χρόνο. Επίσης, ένα βιβλίο είναι η καλύτερη αφορμή για συνάντηση και κουβεντούλα. Με αφορμή λοιπόν το βιβλίο, συναντιόμαστε ξανά στο δεύτερο books n' beer που διοργανώνει η συλλογικότητα Terra Verde (Πράσινη Γη) στις 9 και 10/6, στην οδό Τσουδερών.
Και τις δυο μέρες, από το απόγευμα θα υπάρχουν πάγκοι γεμάτοι με βιβλία καθώς και ειδικό αφιέρωμα στα comics από το chaniartoon, ενώ θα γίνονται προβολές ώρα 21:30 βραβευμένων ταινιών animation μικρού μήκους από το chaniartoon στο πάρκο πίσω από το ωδείο.
Επιπλέον:
Στις 9/6, ώρα 19:30, παρουσίαση του βιβλίου 'Κείμενα: αντιρατσισμός, αρχιτεκτονική, πόλη, πολίτες και πολιτική', εκδόσεις Ραδάμανθυς και συζήτηση με τον συγγραφέα του, Γιάννη Τσουκάτο, και τους Σάμυ Αλεξανδρίδη, Μάνο Φραγκάκη, Μπάμπη Λουτσέτη και συντονιστή τον Βαγγέλη Μαρκάκης
Στις 10/6, ώρα 11:00, παρουσίαση του παιδικού βιβλίου οι '12 Άθλοι ενός μαθητή' από τις εκδόσεις Ραδάμανθυς και δράσεις μαζί με τα παιδιά από τη συγγραφέα του βιβλίου, Δήμητρα Μαραγκουδάκη,
ώρα 19:30, παρουσίαση του βιβλίου 'Ελπίς Μέλαινα, Περιηγήσεις στην Κρήτη 1866-1870,' Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, και συζήτηση για την ταραχώδη ζωή της συγγραφέα βαρόνης Μαρί Εσπεράνς Βον Σβαρτς (Ελπίς Μέλαινα) (μτφ. Μυλωνάκη Ιωάννα) ,παρέα με τη Νίκη Τρουλινού (Συγγραφέα ) και τον Δημήτρη Μαριδάκη ( Δημοσιογράφο )
Οι βραδιές θα κλείσουν με ζωντανή μουσική, μπύρες από μικρές ζυθοποιίες και εκλεκτά μεζεδάκια.
* Στο διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στις δυο συναντήσεις books n' beer, τα ράφια της Terra Verde που είναι αφιερωμένα στο βιβλίο εμπλουτίστηκαν με νέες εκδόσεις, νέους συγγραφείς αλλά και κλασικά έργα. Στην Terra Verde ή αλλιώς book_άλικο υπάρχουν πια βιβλία από τις Εκδόσεις: Angelus Novus / Oposito / Red n' noir / Αντίποδες / Ακυβέρνητες Πολιτείες / Βιβλιοπέλαγος / Γκοβόστης/ Έυμαρος / Ευτοπία / Εκδόσεις των Συναδέλφων / Εκδόσεις των Ξένων / Θεμέλιο / Κουκκίδα / Μάγμα / Νήσος/ Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης / Ποταμός / Σκασιαρχείο.
Σας περιμένουμε να τα ξεφυλλίσετε.

Ολοκληρώθηκε το έργο “The three bees: be educated, be involved, be active” στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS +

 

erasmus3Το καλοκαίρι του 2022 σε συνεργασία με τον οργανισμό Nocetum υλοποιήσαμε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS + “The three bees: be educated, be involved, be active”, στο πλαίσιο του οποίου φέραμε σε επαφή με την μελισσοκομία πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στην πόλη μας.
Για να βρούμε τους επωφελούμενους απευθυνθήκαμε σε διάφορους οργανισμούς, φορείς και συλλογικότητες που ασχολούνται με το μεταναστευτικό/προσφυγικό. Έτσι καταφέραμε και βρήκαμε 15 νέους πρόθυμους για τη διαδικασία της εκπαίδευσης και με στόχο την κοινωνική ένταξη τους μέσω της εργασίας. Τα θεωρητικά μαθήματα (10 μαθήματα διάρκειας 2 ωρών) καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού γίνονταν στο Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών, ένας χώρος μέσα στον οποίο η μεταναστευτική - προσφυγική κοινότητα νιώθει οικεία. Κατά την διάρκεια των μαθημάτων υπήρχε μεταφραστής, ο οποίος μας εξασφάλιζε να μεταφερθεί η πληροφορία από τον δάσκαλο στον μαθητή με τον σωστό τρόπο, ξεπερνώντας έτσι τις δυσκολίες κατανόησης της Ελληνικής γλώσσας. Το ζήτημα της κατανόησης ξεπεράστηκε γρήγορα και από τους ίδιους, καθώς βοηθούσαν ο ένας τον άλλον με τις άγνωστες για αυτούς λέξεις. Οι μαθητές μας γνώρισαν την μέλισσα, τον μελισσόκοσμο και την μελισσοκομία. Διάφορες τεχνικές και μεθόδους μελισσοκομίας, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μελιού, την γύρη, τα λουλούδια, την φύση, ακόμα και τις επιπτώσεις της τεχνολογίας (θετικές και αρνητικές) στην μέλισσα και το επάγγελμα της μελισσοκομίας.
Εκτός από τα θεωρητικά μαθήματα, υπήρξαν και πολλά “στο πεδίο”, όπου παρατηρήσαμε εκτός από τον αναμενόμενο ενθουσιασμό των μαθητών που επιτέλους έβλεπαν στην πράξη τα όσα άκουγαν στην θεωρία το προηγούμενο διάστημα, την ικανότητα τους στην πρακτική άσκηση και την τάχιστη εξοικείωση με την μελισσοκομία. Μεταξύ άλλων, επισκεφτήκαμε μελισσόκηπους, εργαστήρια μελισσοκομίας, δοκιμάσαμε διαφορετικά είδη μελιού, είδαμε από κοντά την κοινότητα των μελισσών, τις εργάτριες, την βασίλισσα, την κυψέλη.
Με το πέρας των μαθημάτων ξεκίνησε η διαδικασία ανταλλαγής των ανθρώπων που ενεπλάκησαν στο πρόγραμμα. 9 άτομα από τα Χανιά μετέβησαν στο Μιλάνο με σκοπό να γνωριστούν με τα άτομα τα οποία συνεργαστήκαμε στο πρόγραμμα. Κατά την διάρκεια της παραμονής μας στην Ιταλία, γνωρίσαμε τους συμμετέχοντες του οργανισμού Nocetum, μάθαμε για τον οργανισμό και το έργο του, δοκιμάσαμε τοπικά προϊόντα και ανταλλάξαμε ιδέες και πρακτικές για την μελισσοκομία. Στην συνέχεια, αντίστοιχα, από το Μιλάνο μας επισκέφτηκαν στα Χανιά όπου τους μιλήσαμε για την Τέρρα Βέρντε και το δίκαιο εμπόριο, συναντήσαμε παραγωγούς και μέλη του οργανισμού μας. Δοκιμάσαμε τοπικά προϊόντα και περπατήσαμε στην πόλη για να γνωρίσουμε την ιστορία της. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης βρεθήκαμε και είδαμε από κοντά τους χώρους που έγιναν τα θεωρητικά μαθήματα, όπως επίσης τους μελισσόκηπους, στους οποίους έγιναν τα πρακτικά. Τέλος, πραγματοποιήσαμε και μια κοινή εκδήλωση για την μελισσοκομία και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS + “The three bees: be educated, be involved, be active”, η οποία έγινε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου. Εκεί μιλήσαμε για τις Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες και για τον ίδιο το πρόγραμμα. Εξηγήσαμε στην τοπική κοινωνία τι κάναμε και γιατί.
Συμπερασματικά, η διενέργεια του προγράμματος μας έδωσε την δυνατότητα να βοηθήσουμε μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα να αποκτήσει κάποια βασικά εργαλεία για την μελισσοκομία. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό γνωρίσαμε καινούργιες περιοχές, διαφορετικές γεύσεις και όμορφους ανθρώπους που νοιάζονται και δρουν με γνώμονα έναν κόσμο πιο δίκαιο και πιο πράσινο. Ανταλλάξαμε κουλτούρες και μιλήσαμε για πολιτισμούς αλλά επίσης ανταλλάξαμε ιδέες και τεχνογνωσία σαν να συνεργαζόμασταν στην μελισσοκομία από χρόνια. Ήταν μια πολύ όμορφη και ευχάριστη εμπειρία για όλους μας.

Για όσους επιθυμούν να κατεβάσουν το εκπαιδευτικό υλικό (σε διάφορες γλώσσες: Ιταλικά, Ελληνικά, Ισπανικά και Αραβικά) που παράγεται από την Nocetum και παρουσιάζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα EPALE ( Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για την Εκπαίδευση Ενηλίκων στην Ευρώπη), χωρίς καμία εγγραφή, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτόν τον σύνδεσμο:
https://epale.ec.europa.eu/en/private/three-bees-be-educated-be-involved-be-active
Για όσους ενδιαφέρονται, ωστόσο, σε μια κοινότητα πρακτικής, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ομάδα και να ενημερώνονται για τα περιεχόμενα που σχετίζονται με το θέμα της μελισσοκομίας, μπορούν να μπουν εδώ:
https://epale.ec.europa.eu/en/private/three-bees-be-educated-be-involved-be-active

 

erasmus6

 

 

 

erasmus2jpg

 

 

 

erasmus3

 

 

 

erasmus5

 

erasmus 1

 

 

erasmous4

Χ"Μιχάλη Νταλιάνη 5,
Παλιά Πόλη Χανίων, Κρήτη

28210-52201

info@terraverde-chania.gr

Δεύτερα - Παρασκευή
09:00-21:00
Σάββατο 09:00-14:30
syneleush icon
Ανοιχτή Συνέλευση κάθε πρώτη Τετάρτη του Μήνα
catalog icon

katoikon
fb shop icon

 AFISA TERRA VERDE


Autokollito

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

Ενημερωθείτε για τα νέα μας

Copyright © 2016. All Rights Reserved.