Home

Εκδηλώσεις & Δράσεις

Ολοκληρώθηκε το έργο “The three bees: be educated, be involved, be active” στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS +

 

erasmus3Το καλοκαίρι του 2022 σε συνεργασία με τον οργανισμό Nocetum υλοποιήσαμε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS + “The three bees: be educated, be involved, be active”, στο πλαίσιο του οποίου φέραμε σε επαφή με την μελισσοκομία πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στην πόλη μας.
Για να βρούμε τους επωφελούμενους απευθυνθήκαμε σε διάφορους οργανισμούς, φορείς και συλλογικότητες που ασχολούνται με το μεταναστευτικό/προσφυγικό. Έτσι καταφέραμε και βρήκαμε 15 νέους πρόθυμους για τη διαδικασία της εκπαίδευσης και με στόχο την κοινωνική ένταξη τους μέσω της εργασίας. Τα θεωρητικά μαθήματα (10 μαθήματα διάρκειας 2 ωρών) καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού γίνονταν στο Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών, ένας χώρος μέσα στον οποίο η μεταναστευτική - προσφυγική κοινότητα νιώθει οικεία. Κατά την διάρκεια των μαθημάτων υπήρχε μεταφραστής, ο οποίος μας εξασφάλιζε να μεταφερθεί η πληροφορία από τον δάσκαλο στον μαθητή με τον σωστό τρόπο, ξεπερνώντας έτσι τις δυσκολίες κατανόησης της Ελληνικής γλώσσας. Το ζήτημα της κατανόησης ξεπεράστηκε γρήγορα και από τους ίδιους, καθώς βοηθούσαν ο ένας τον άλλον με τις άγνωστες για αυτούς λέξεις. Οι μαθητές μας γνώρισαν την μέλισσα, τον μελισσόκοσμο και την μελισσοκομία. Διάφορες τεχνικές και μεθόδους μελισσοκομίας, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μελιού, την γύρη, τα λουλούδια, την φύση, ακόμα και τις επιπτώσεις της τεχνολογίας (θετικές και αρνητικές) στην μέλισσα και το επάγγελμα της μελισσοκομίας.
Εκτός από τα θεωρητικά μαθήματα, υπήρξαν και πολλά “στο πεδίο”, όπου παρατηρήσαμε εκτός από τον αναμενόμενο ενθουσιασμό των μαθητών που επιτέλους έβλεπαν στην πράξη τα όσα άκουγαν στην θεωρία το προηγούμενο διάστημα, την ικανότητα τους στην πρακτική άσκηση και την τάχιστη εξοικείωση με την μελισσοκομία. Μεταξύ άλλων, επισκεφτήκαμε μελισσόκηπους, εργαστήρια μελισσοκομίας, δοκιμάσαμε διαφορετικά είδη μελιού, είδαμε από κοντά την κοινότητα των μελισσών, τις εργάτριες, την βασίλισσα, την κυψέλη.
Με το πέρας των μαθημάτων ξεκίνησε η διαδικασία ανταλλαγής των ανθρώπων που ενεπλάκησαν στο πρόγραμμα. 9 άτομα από τα Χανιά μετέβησαν στο Μιλάνο με σκοπό να γνωριστούν με τα άτομα τα οποία συνεργαστήκαμε στο πρόγραμμα. Κατά την διάρκεια της παραμονής μας στην Ιταλία, γνωρίσαμε τους συμμετέχοντες του οργανισμού Nocetum, μάθαμε για τον οργανισμό και το έργο του, δοκιμάσαμε τοπικά προϊόντα και ανταλλάξαμε ιδέες και πρακτικές για την μελισσοκομία. Στην συνέχεια, αντίστοιχα, από το Μιλάνο μας επισκέφτηκαν στα Χανιά όπου τους μιλήσαμε για την Τέρρα Βέρντε και το δίκαιο εμπόριο, συναντήσαμε παραγωγούς και μέλη του οργανισμού μας. Δοκιμάσαμε τοπικά προϊόντα και περπατήσαμε στην πόλη για να γνωρίσουμε την ιστορία της. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης βρεθήκαμε και είδαμε από κοντά τους χώρους που έγιναν τα θεωρητικά μαθήματα, όπως επίσης τους μελισσόκηπους, στους οποίους έγιναν τα πρακτικά. Τέλος, πραγματοποιήσαμε και μια κοινή εκδήλωση για την μελισσοκομία και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS + “The three bees: be educated, be involved, be active”, η οποία έγινε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου. Εκεί μιλήσαμε για τις Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες και για τον ίδιο το πρόγραμμα. Εξηγήσαμε στην τοπική κοινωνία τι κάναμε και γιατί.
Συμπερασματικά, η διενέργεια του προγράμματος μας έδωσε την δυνατότητα να βοηθήσουμε μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα να αποκτήσει κάποια βασικά εργαλεία για την μελισσοκομία. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό γνωρίσαμε καινούργιες περιοχές, διαφορετικές γεύσεις και όμορφους ανθρώπους που νοιάζονται και δρουν με γνώμονα έναν κόσμο πιο δίκαιο και πιο πράσινο. Ανταλλάξαμε κουλτούρες και μιλήσαμε για πολιτισμούς αλλά επίσης ανταλλάξαμε ιδέες και τεχνογνωσία σαν να συνεργαζόμασταν στην μελισσοκομία από χρόνια. Ήταν μια πολύ όμορφη και ευχάριστη εμπειρία για όλους μας.

Για όσους επιθυμούν να κατεβάσουν το εκπαιδευτικό υλικό (σε διάφορες γλώσσες: Ιταλικά, Ελληνικά, Ισπανικά και Αραβικά) που παράγεται από την Nocetum και παρουσιάζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα EPALE ( Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για την Εκπαίδευση Ενηλίκων στην Ευρώπη), χωρίς καμία εγγραφή, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτόν τον σύνδεσμο:
https://epale.ec.europa.eu/en/private/three-bees-be-educated-be-involved-be-active
Για όσους ενδιαφέρονται, ωστόσο, σε μια κοινότητα πρακτικής, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ομάδα και να ενημερώνονται για τα περιεχόμενα που σχετίζονται με το θέμα της μελισσοκομίας, μπορούν να μπουν εδώ:
https://epale.ec.europa.eu/en/private/three-bees-be-educated-be-involved-be-active

 

erasmus6

 

 

 

erasmus2jpg

 

 

 

erasmus3

 

 

 

erasmus5

 

erasmus 1

 

 

erasmous4

Χ"Μιχάλη Νταλιάνη 5,
Παλιά Πόλη Χανίων, Κρήτη

28210-52201

info@terraverde-chania.gr

Δεύτερα - Παρασκευή
09:00-21:00
Σάββατο 09:00-14:30
syneleush icon
Ανοιχτή Συνέλευση κάθε πρώτη Τετάρτη του Μήνα
catalog icon

katoikon
fb shop icon

 AFISA TERRA VERDE


Autokollito

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

Ενημερωθείτε για τα νέα μας

Copyright © 2016. All Rights Reserved.