Home

Κείμενα - Ανακοινώσεις

Κάτω τα χέρια των αρπαχτικών από την κατάληψη Rosa Nera

Σε μια περίοδο που η πολλά υποσχόμενη οικονομία(καπιταλισμός) έχει τα χάλια της, το τίμημα όπως πάντα το πληρώνουν τα χαμηλά και τα αγωνιζόμενα στρώματα της κοινωνίας. Σ' αυτή λοιπόν τη δίνη, οι κρατούντες σκαρφίζονται διάφορα τεχνάσματα για να εξασφαλίσουν έσοδα. Μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης σκέφτηκε μ'ενα σμπάρο να πιάσει δυο τρυγόνια, βάζοντας στόχο την κατάληψη Μαύρο Ρόδο ή Rossa Nera στη συνοικία Καστέλι στη Παλιά  Πόλη των Χανίων. Το ένα είναι να ''απαλλάξει'' το τοπικό κατεστημένο από ένα χώρο κοινωνικού αγώνα   και το άλλο να εξασφαλίσει κάποια λίγα, όπως θα αποδειχτεί, χρήματα. Αδιαφορώντας για την βαθιά ιστορικότητα του κτιρίου και, εννοείται, για τις πολιτικές και πολιτιστικές δράσεις που αναπτύσσονται στον ανοιχτό χώρο της κατάληψης.

Είναι ανεπίτρεπτο τα πάντα να ξεπουλιούνται στο βωμό του τουρισμού και του κέρδους, σε βάρος κάθε κοινωνικού κινήματος υπέρ της ελευθέριας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
13 χρόνια τώρα στην κατάληψη αυτή, που δίνει ζωή σ' ένα πρώην εγκαταλελειμμένο κτίριο, έχουν φιλοξενηθεί προπαρασκευές εργατικών και αγροτικών κινητοποιήσεων, πολιτιστικών δραστηριοτήτων, περιβαλλοντικών ζητημάτων, παρουσιάσεις βιβλίων, διαλέξεις πνευματικών ανθρώπων διεθνούς εμβέλειας, συναυλίες και πλήθος άλλων γεγονότων που φέρνουν κοντά αγωνιζόμενους ανθρώπους σε οριζόντια σχέση.
 Αυτή η κατάσταση δεν πρέπει να σταματήσει για ακόμα ένα ξενοδοχείο και για ακόμα περισσότερα κέρδη στις τσέπες πολύ λίγων.

Συμμετέχουμε και καλούμε στη συγκέντρωση και πορεία  υπεράσπισης της κατάληψης Rosa Nera την τρίτη 13/6 στις 18:00 στη πλατεία Αγοράς

______________________________________________________

Πολιτική Συλλογικότητα ΄΄ χωριά ΄΄ από  βδ   Κρήτης

Terra Verde ( Πράσινη Γη ) Συλλογικότητα για το Εναλλακτικό κι Αλληλέγγυο Εμπόριο  

Απάντηση σε επιστολή αναγνώστη στο τοπικό τύπο

Διαβάστε την απάντηση των συλλογικοτήτων Terra Verde (Γη Πράσινη), ”Χωριά β.δ. Κρήτης” επιστολή του Βαγγέλη Μπούρμπο γεωπόνο – ερευνητή που δημοσιεύτηκαν στα Χανιώτικα Νέα, σχετικά με τον πρόσφατο κύκλο αλληλοδιδακτικής γεωργίας

_____________________________________________________________________________________

Αλληλοδιδακτική γεωργία: νέο “φρούτο” ατυχούς νεολογισμού

 

Κύριε διευθυντά
η γεωργία με την ευρεία της έννοια, που γεννήθηκε τη νεολιθική περίοδο ως εξέλιξη της Sylva και saltus μορφή της, η αρχέγονη αυτή τέχνη της καλλιέργειας των φυτών, της εκμετάλλευσης των ζώων και της αξιοποίησης των δασών και αλιευμάτων, η μητέρα και η τροφός όλων των άλλων “τεχνών” κατά τον Ξενοφώντα, το θεμελιώδες κύτταρο της κοινωνίας του Homo erectus και Homo sapiens γνώρισε μέχρι σήμερα πολλά συστήματα και μορφές. Οι ασχοληθέντες σε επίπεδο κόσμου με την σε βάθος και συνολική ανάλυση των επιθετικών προσδιορισμών των διαφόρων συστημάτων γεωργίας επιστήμονες μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

 

Αναφέρονται η M. Gold συγγραφέας του “Sustainable agriculture: definitions and terms” το 1999, οι F. Pervachon και A. Blouet με το σύγγραμμα “Lexique des qualificatifs de l Agriculture”, οι Γ. Σιάρδος  και  Α. Κουτσούρης για ορισμένες μορφές τις αειφορικής γεωργίας και ο γράφων με το βιβλίο “Η γεωργία και οι επιθετικοί της προσδιορισμοί”. Πρόσφατα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι βασικές αρχές των διαφόρων συστημάτων και μορφών γεωργίας έρχονται στο φως της δημοσιότητας ατυχείς νοολογικοί επιθετικοί προσδιορισμοί. Για παράδειγμα η “συμβολαιακή γεωργία” η οποία στηρίζεται στην παραγωγή βάση συμβολαίου. Τέτοια βέβαια συμφωνία μπορεί να υπάρξει σε όλες τις μορφές γεωργίας.


Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον επιθετικό προσδιορισμό “αλληλοδιδακτική γεωργία”, που τις μέρες αυτές κυριάρχησε στον τοπικό Τύπο με την ευκαιρία μιας πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης για την καλλιέργεια του Αβοκάντο. Στη διατύπωση του επιθετικού αυτού προσδιορισμού οι νεολογιστές στηρίχτηκαν στη “συμμετοχική μέθοδο διδασκαλίας” την αλληλοδιδακτική. Πράγματι η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε από τα μέσα του 17ου αιώνα στην Αγγλία και τελειοποιήθηκε τον 18ο αιώνα στη Γαλλία του Sarazin. Στην Ελλάδα την εισήγαγε επίσημα ο Ιωάννης Κοκκώνης στα χρόνια του Καποδίστρια, μεταφράζοντας το 1830 τον οδηγό της αλληλοδιδακτικής μεθόδου του Sarazin.

 

Η μαζική αυτή μέθοδος εκπαίδευσης που στην επιστήμη των γεωργικών εφαρμογών αντιπροσωπεύει την “επίδειξη αποτελεσμάτων” έχει πολλά πλεονεκτήματα. Μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς κανένα πρόβλημα σε όλες τις μορφές και συστήματα γεωργίας. Σε καμιά όμως περίπτωση δεν μπορεί να προσδιορίσει σύστημα ή μορφή γεωργίας με συγκεκριμένες αρχές.


Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
δρ Βαγγέλης Α. Μπούρμπος
γεωπόνος – ερευνητής
___________________________________________________________________________________


Οι Κύκλοι Αλληλοδιδακτικής Γεωργίας


Κύριε διευθυντά,
μετά χαράς διαβάσαμε την επιστολή στις 10/3 του έγκριτου γεωπόνου Βαγγέλη Μπούρμπου, με εξαίρεση την ειρωνεία περί φρούτου, σχετικά με τον τίτλο που έχουμε δώσει σε τρεις μέχρι τώρα συναντήσεις ανθρώπων της υπαίθρου”Κύκλοι Αλληλοδιδακτικής Γεωργίας”.
Πρώτος κύκλος ήταν για τους γεωσκώληκες, δεύτερος για τη κλωστική κάνναβη που φυτεύτηκε και στον Κουφό Χανίων και τρίτος τώρα για το πολυσυζητημένο στις μέρες μας αβοκάντο.


Με τον όρο ”Κύκλοι Αλληλοδιδακτικής Γεωργίας” προφανώς δεν εννοούμε κάποιο σύστημα ή μορφή γεωργίας, όπως συμπεραίνει ο κύριος Μπούρμπος στην επιστολή του, αλλά καθαρά ένα οριζόντιο τρόπο μάθησης που προάγει τη συμμετοχικότητα με την ανταλλαγή εμπειριών και πληροφοριών. Η γνώση και η εμπειρία διαχέεται μέσα από μια αμφίδρομη συμπληρωματικότητα.

 

Τα ζητήματα που κατά καιρούς μας αφορούν δεν είναι άλλα από τις αγωνίες που ζούμε γύρω από το βιος μας, δηλαδή την καλλιέργεια και την παραγωγή τροφής.
Επιδιώκουμε η γεωργία να μην είναι στη σκιά του αστικού τοπίου και ο γεωργός – παραγωγός να ανακτήσει το ειδικό βάρος που του αρμόζει στην κοινωνία.


Συλλογικότητα για το εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο ”TERRA VERDE” (Γη Πράσινη),
Πολιτική συλλογικότητα ”Χωριά β.δ. Κρήτης”

Κύκλοι Αλληλοδιδακτικής γεωργίας Αβοκάντο || Video & Photo

avocado 1
Οι συλλογικότητες «Χωριά Βορειοδυτικής Κρήτης» και «Terra Verde» σας καλωσορίζουμε σε μια ακόμα συνάντηση στα πλαίσια των κύκλων αλληλοδιδακτικής γεωργίας που συνδιοργανώνουμε. Έχουν προηγηθεί συναντήσεις που αφορούσαν την Κομποστοποίηση και τη Κλωστική και Φαρμακευτική Κάνναβη.
Για όσους δεν μας γνωρίζουν:
Terra Verde
Συλλογικότητα που αποπειράται να διατυπώσει μια πρόταση αδιαμεσολάβητης διακίνησης των προϊόντων έξω από κάθε επίσημη οικονομική δομή και εμπορικά κυκλώματα. Στοχεύει στην άμεση σχέση παραγωγού – καταναλωτή, την αυτονομία και την αξιοπρεπή διαβίωση του παραγωγού αλλά και αύξηση της αυτονομίας του καταναλωτή. Την αντίληψη ότι ο καθένας μας δεν χρειάζεται να μείνει στο ρόλο του καταναλωτή αλλά σταδιακά μπορεί να καλύψει μόνος του κάποιες ανάγκες ως παραγωγός.  Λειτουργούμε με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες βασισμένες στην αυτοοργάνωση, στην αυτονομία, στην αλληλεγγύη και την εκτίμηση σε αυτό που αντιστέκεται.
Χωριά Βορειοδυτικής Κρήτης
Είναι κάτοικοι της υπαίθρου που συναντήθηκαν στους αγροτικούς αγώνες και κινητοποιήσεις. Σκοπός της συλλογικότητας είναι με γνώμονα την άμεση δημοκρατία, να επεξεργαστούν ζητήματα που αφορούν τις ζωές μας, την παραγωγή, την εργασία καθώς επίσης και την λεηλασία των ανθρώπινων αξιών αλλά και του φυσικού κόσμου, από τους κυρίαρχους. Με εργαλεία την αντιπληροφόρηση, τον αντίλογο στην επικρατούσα αδιαφορία, τις σχέσεις εμπιστοσύνης και την αλληλεγγύη που προκύπτει από αυτές τις σχέσεις, αγωνίζονται για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την λαίλαπα της εμπορευματοποίησης και του κέρδους.
Τι είναι η αλληλοδιδακτική γεωργία;
Μια καινοτόμος πρόταση για μάθηση και αλληλεπίδραση που αφορά τόσο επαγγελματίες όσο και ερασιτέχνες παραγωγούς. Προχωράμε μαζί, με την άμεση συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων και μοιραζόμαστε εμπειρίες, απορίες, προτάσεις. Η γνώση και εμπειρία διαχέεται μέσα από μια αμφίδρομη αλληλομόρφωση, με  κοινή δράση και οριζόντιες σχέσεις. Θέλουμε η γεωργία να μην είναι στη σκιά του αστικού τοπίου. Ο παραγωγός να αποκτήσει το ειδικό βάρος που του αναλογεί στην κοινωνία.
Η σημερινή μας συνάντηση αφορά την καλλιέργεια του αβοκάντο, τον ρόλο του στην διατροφή και την κοσμετολογία.
Από την δεκαετία του ΄60 γίνονται μελέτες στο Υποτροπικών και Ελαίας , τα Χανιά είναι ένας τόπος που ευδοκιμεί ιδιαίτερα το αβοκάντο, παρόλα αυτά έχουν γίνει πολλά λάθη και γίνονται ακόμα. Με τη συμμετοχή όλων μας θα αποπειραθούμε να φωτίσουμε σφαιρικά ότι αφορά αυτόν τον πολύτιμο καρπό

 

 

 


  

Κύκλος Αλληλοδιδακτικής Γεωργίας: "Αβοκάντο
Κύκλος Αλληλοδιδακτικής Γεωργίας: |pdq|Αβοκάντο 1
Κύκλος Αλληλοδιδακτικής Γεωργίας: |pdq|Αβοκάντο 2
Κύκλος Αλληλοδιδακτικής Γεωργίας: |pdq|Αβοκάντο 3
Κύκλος Αλληλοδιδακτικής Γεωργίας: |pdq|Αβοκάντο 4
Κύκλος Αλληλοδιδακτικής Γεωργίας: |pdq|Αβοκάντο 5

Photo ΠΑΠ 

_______________________________________________________________________________________

 

 

______________________________________________________________________________________

Ακούστε την Ραδιοφωνική συνέντευξη του Α. Παπαγιαννάκη ( Μελισσοκόμο ) στην ΕΡΑ Χανιών και μέλος των συλλογικοτήτων των “ χωριών β.δ Κρήτης “ και της Terra Verde
http://www.ert.gr/chania-ekdilosi-gia-avokanto-sto-ergatiko-kentro-chanion-audio/

__________________________________________________________________________________________

Διαβάστε Επίσης : 

Προοπτικές από την καλλιέργεια αβοκάντο στη Δυτική Κρήτη
του Γιώργου Κώνστα

Πηγή: http://www.haniotika-nea.gr

Το ενδιαφέρον παραγωγών και όχι μόνο συγκέντρωσε η εκδήλωση με θέμα “Αβοκάντο, καλλιέργεια, δυνατότητες και αξία” στο πλαίσιο των “Κύκλων Αλληλοδιδακτικής Γεωργίας” που πραγματοποίησαν οι συλλογικότητες “Terra Verde” και “Χωριά Β.Δ. Κρήτης” το βράδυ της Πέμπτης στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.
Ο κ. Νίκος Παπαδαντωνάκης γεωπόνος -καλλιεργητής μίλησε για την καλλιέργεια του αβοκάντο σημειώνοντας πως: «Το έδαφος και το κλίμα βοηθούν στην ανάπτυξη της καλλιέργεια του αβοκάντο στα Χανιά και το Δυτικό Ρέθυμνο. Οι παραγωγοί θα πρέπει να γίνουν πιο επαγγελματίες, να επιμορφώνονται σωστά, γιατί φυτεύονται χιλιάδες δέντρα κάθε χρόνο και πολλά δεν φτάνουν στο στάδιο της παραγωγής ξεραίνονται στην πορεία. Αυτό οφείλεται στο πολλαπλασιαστικό υλικό αλλά και τον παραγωγό. Οι παραγωγοί πρέπει να φυλάξουν ως κόρη οφθαλμού την ποιότητα και να προσέξουν το βαθμό ωριμότητας του καρπού που στέλνουν στον καταναλωτή, να μην βιάζονται να κόψουν τον καρπό αν δεν είναι έτοιμος».
Στη σημασία του αβοκάντο ως διατροφικό προϊόν αναφέρθηκε η διατροφολόγος κ. Ελένη Μπαρτζώκα. «Ένας άνθρωπος που το έχει συστηματικά στην διατροφή του θα πρέπει να ξέρει ότι έχει πολλές ιδιότητες αντικαρκινικές, καρδιοπροστατευτικές, αντιγηραντικές, αντιφλεγμονώδεις, προστατεύει το έντερο, τα μάτια και πολλές άλλες ακόμα» είπε.
Για τη χρήση του αβοκαντέλαιου στην κοσμετολογία μίλησε η κ. Μαρία Βιδαλάκη παρασκευάστρια φυσικών καλλυντικών. «Το αβοκαντέλαιο το χρησιμοποιούμε σε φυσικά καλλυντικά, αρωματοθεραπευτικά σκευάσματα, σαπούνια κα. Έχει πολλές λιποδιαλυτές βιταμίνες, είναι πολύ διεισδυτικό έλαιο με σημαντικά οφέλη στις δερματικές παθήσεις και χημικές ιδιότητες χρήσιμες για τη βιομηχανία. Το αβοκαντέλαιο έχει τεράστια ζήτηση παγκόσμια και για αυτό αποτελεί μια επιπλέον ευκαιρία για εισόδημα για τους παραγωγούς» είπε χαρακτηριστικά.
Από τη μεριά των συλλογικοτήτων που διοργανώνουν τους κύκλους αλληλοδιδακτικής καλλιέργειας τονίσθηκε πως στόχος των δράσεων του είναι μια διαφορετική γεωργία μακριά από τις λογικές του κέρδους που επικρατούν παγκοσμίως.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προσφέρθηκαν εδέσματα από αβοκάντο.

Πιο Αναλυτικά : 

 

xaniotika 1

 

 

 xaniotika 2

Χ"Μιχάλη Νταλιάνη 5,
Παλιά Πόλη Χανίων, Κρήτη

Δεύτερα - Παρασκευή
09:00-21:00
Σάββατο 09:00-14:30
syneleush icon
Ανοιχτή Συνέλευση κάθε πρώτη Τετάρτη του Μήνα
catalog icon

katoikon
fb shop icon

 



AFISA TERRA VERDE


Autokollito

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

Ενημερωθείτε για τα νέα μας

Copyright © 2016. All Rights Reserved.