Home

Κείμενα - Ανακοινώσεις

Terra Verde: Ένας λοξός δρόμος για το εμπόριο | Εφημερίδα Εποχή

terra verde epochiΣυνέντευξη Αλληλέγγυων , Παραγωγών και εργαζομένων στη Εποχή του Σαββάτου για το εγχείρημα μας .
Τους ευχαριστούμε για το αφιέρωμa _________________________________________________

Πώς από ένα παράθυρο δημιουργείται ένας πολυχώρος που ισχυρίζεται ότι είναι μπακάλικο; Η Terra Verde στα Χανιά, ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα, ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια, έχοντας ένα παράθυρο στο στέκι μεταναστών, να πουλά ζαπατίστικους καφέδες, που ανακάλυψαν σε ένα αντιρατσιστικό φεστιβάλ και που εξελίχθησαν «σε ντουλάπι» και από το 2009 σε μπακάλικο. Τώρα είναι ένας μεγάλος χώρος με τη μορφή ΚΟΙΝΣΕΠ, πάντα στην παλιά πόλη.


Πριν από κάποιο καιρό που είχα πάει να ψωνίσω, ακούω μια κυρία την ώρα που πλήρωνε, να λέει «έρχομαι σε σας, γιατί γνωρίζω ότι είστε ηθικοί». Αυτή η κουβέντα με έκανε να αναρωτηθώ και να ψάξω περισσότερο γιατί να την είπε.
Η Terra Verde είναι ένα πολυ-μαγαζί: από τους καφέδες, στα προϊόντα της ΒΙΟΜΕ, στα μέλια, τις κεραλοιφές, τα κρασιά, τσικουδιές, φρούτα και λαχανικά και από τους παραγωγούς των αγροτικών φυλακών της Αγιάς, κρητικές πίτες, τυριά και άλλα. Έγινε και βιβλιοπωλείο ξεκινώντας από το βιβλίο του Πάνου Λάμπρου «Στη χώρα των κλουβιών», της Λ. Καστελίνα «Έρωτες κομμουνιστών», σε αστυνομικά, πολιτικά και άλλα, αλλά κυρίως από μικρούς εκδοτικούς οίκους.


Διοικείται από τη γενική συνέλευση, έχει υπάλληλο με αμοιβή, αλλά στην καθημερινή ζωή εργάζονται και εθελοντές. Η εξέλιξη δεν ήταν εύκολη, είχαν όμως ξεκάθαρους στόχους και στηρίχτηκαν από την τοπική κοινωνία –μεγάλη υποστηρικτική δύναμη.
Στο ερώτημα τι είναι αυτό που τους ενώνει, η απάντηση είναι ότι συχνά τους απασχολεί το ποιος είναι ο κοινός τόπος. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές οπτικές: των παραγωγών, των εργαζομένων και των αλληλέγγυων. Και το ζήτημα είναι η ισορροπία μεταξύ αγοράς και κοινωνικής αντίληψης. Πολιτικά τα μέλη είναι από αναρχικοί, οικολόγοι, χίπηδες, αριστεροί κτλ. Οργανώνουν εκδηλώσεις, κύκλους πληροφόρησης, εκπαίδευσης, όπως οι κύκλοι αλληλέγγυας γεωργίας, και είναι κέντρο πληροφόρησης της αλληλέγγυας οικονομίας. Συχνά, η έννοια του έμπορα, τα οικονομικά της επιχείρησης και το πώς ορίζεται η αλληλεγγύη σε αυτό το πλαίσιο, είναι στην ημερήσια διάταξη της συζήτησης τους.


Ρώτησα ένα αλληλέγγυο: «Και πώς τα βρίσκετε;». «Είμαστε με την κοινωνία, αλλά διαφορετικά. Ακολουθούμε έναν λοξό δρόμο και προσπαθούμε να βρούμε τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην κοινωνία και την αγορά, προχωράμε με τις αντιφάσεις μας». Τη στάση αυτή συμπληρώνει και άλλος, λέγοντας: «Γνωρίζουμε ότι δουλεύουμε στα πλαίσια του καπιταλισμού, αλλά έχουμε βάλει τους δικούς μας όρους για τον τρόπο της λειτουργίας μας, μερικοί από μας είμαστε παλιοί, αλλά έχει έρθει και η νέα γενιά και η ομάδα έχει δέσει». Mια άλλη αλληλέγγυα τονίζει τη σημαντικότητα της συλλογικής δουλειάς που αναζήτα το κοινό καλό μέσα από τη συνέλευση.


Ένα από τα προϊόντα που πουλάνε, είναι τα τοπικά κρασιά. Ρώτησα έναν από τους παραγωγούς, τι είναι αυτό που τους ενώνει και παρά τις πιθανές δυσκολίες, επιμένουν σε αυτή την μορφή οργάνωσης, συγκράτησα τις παρακάτω κουβέντες: «Ψάχνουμε άλλους δρόμους από τους γνωστούς, δεν είναι το κέρδος η κινητήρια δύναμη είναι ότι λειτουργούμε ηθικά: εμείς οι παραγωγοί πουλάμε χωρίς ενδιάμεσους, συμμετέχουμε στο ηθικό εμπόριο (fair trade) και αυτό το παράθυρο ανοίγει δυνατότητες ακόμα για εξαγωγές των προϊόντων μας».
Πριν λίγες μέρες οργάνωσαν μια βραδιά δοκιμής κρασιών από 3 περιοχές του νομού, Αποκάρωνα, Καστέλι και Σέλινο, και οι τρεις παραγωγοί είπαν το ίδιο: εμείς είμαστε αμπελουργοί, δεν αγοράζουμε σταφύλια για να πουλήσουμε περισσότερο κρασί, δουλεύουμε τη γη μας και αυτή ό,τι μας δώσει.


Η συζήτηση με ένα νέο μέλος του συνεταιρισμού οδήγησε και σε παράλληλα μονοπάτια, πάντα όμως με οδηγό την ηθική. «Τα προϊόντα που παράγονται είναι πρώτης ποιότητας από πολύ καλά, αγνά υλικά. Ο παραγωγός καθορίζει την τιμή του προϊόντος με μικρό κέρδος της TV. Έτσι προϊόντα αρίστης ποιότητας απευθύνονται σε ευρύτερο κοινό από οικονομικής άποψης. Η συνεργασία με άλλα αντίστοιχα “πειράματα” και η αλληλουποστήριξη είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του των αρχών μας», μου είπε. Ξαναρώτησα τη «νέα» παραγωγό και πρόσφατο μέλος της συνέλευσης: Δεν έχετε δυσκολίες;


Μου απαντά: «Όταν ξεκίνησαν οι πρώτοι, είχαν όνειρα και φαντασία η εξέλιξη να είναι κάπως διαφορετική, αλλά η κοινή επιθυμία της συνύπαρξης παραγωγών, αλληλέγγυων και εργαζόμενων κυριαρχεί και αντιμετωπίζονται τα θέματα που προκύπτουν στην πορεία της ανάπτυξης του “μπακάλικου”».


Το μαγαζί έχει πάρει και τη σφραγίδα της AFZ, δηλαδή ζώνη ελεύθερη από απαρτχάιντ, που σημαίνει δεν θα αγοράσουν προϊόντα που ενδέχεται να έχουν παραχθεί από Παλαιστίνιους, αλλά λόγο του απαρτχάιντ να έχουν σφραγίδα εποίκων. Η ΒΙΟΜΕ έχει γίνει επίσης AFZ!
To ερώτημα που μου δημιούργησε η κυρία περί ηθικής απαντήθηκε. Πέρα από αυτό, όμως, νομίζω ότι αξίζει και μια άλλη ματιά αυτή της κοινότητας. Τα τελευταία χρόνια στον χώρο τουλάχιστον της πρωτογενούς παραγωγής, μετά που κατάρρευσαν και απαξιώθηκαν οι μεγάλοι οι συνεταιρισμοί, κυριαρχούν ατομικές προσπάθειες και με τάση άρνησης της συνεργασίας. Η πρότασή τους για μικρούς συνεταιρισμούς, μακριά από ανταγωνισμούς και η δημιουργία δικτύων μικρών συνεταιριστικών ομάδων, βοηθά στην προσπάθεια να αλλάξει η αντίληψη για τους συνεταιρισμούς.

Τα παιδιά της Terra Verde δείχνουν τον δρόμο της συνεργασίας, του ηθικού εμπορίου και, κυρίως, της κοινοτικής και κοινωνικής αντίληψης, που ίσως είναι η πιο ριζοσπαστική απάντηση στα προβλήματα που γεννά η εποχής μας.

Προμηθευτές της Terra, μέρος 1ο

Ρίχνοντας μια ματιά στους προμηθευτές μας αναλογιστήκαμε πόσο δύσκολο ήταν μια δεκαετία πριν να βρούμε συνεργάτες που να είναι συμβατοί με τις αξίες μας καθώς η επιθυμία μας ήταν, και παραμένει, να συνεργαζόμαστε και να συμβουλευόμαστε ανάλογα δίκτυα εναλλακτικού και αλληλέγγυου εμπορίου και φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Μια δεκαετία μετά με χαρά παρατηρούμε ότι ένα σημαντικό τμήμα των παραγγελιών μας πραγματοποιείται μέσω ενός τέτοιου δικτύου.

Σκεφτήκαμε λοιπόν να σας παρουσιάσουμε κάποιους προμηθευτές / συνεργάτες μας, φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας οικονομίας, των οποίων τα προϊόντα μπορείτε να βρείτε στο μπακάλικο μας.
Από κοινού Ηράκλειο
Το «Από Κοινού» είναι ένα συνεταιριστικό, συνεργατικό και αλληλέγγυο εγχείρημα που γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης την άνοιξη του 2013. Είμαστε πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι που μαζευτήκαμε αναζητώντας ένα κοινό όραμα.
ΒΙΟΜΕ
Οι εργαζόμενοι/ες της ΒΙΟ.ΜΕ. αγωνιζόμενοι/ες και ελεύθεροι/ες από αφεντικά, αντιστεκόμαστε, παρ’ όλες τις πιέσεις και τις «μυστικές» δικαστικές ενέργειες που γίνονται. Εμείς επιμένουμε να είμαστε εργαζόμενοι/ες, και μέσα στο εργοστάσιο με βασικό μας αίτημα «τα εργοστάσια και η διαχείριση του πλούτου, σε αυτούς που παράγουν».
Μούσες Πιερίων
Την άνοιξη του 2011 γυναίκες άνεργες και εθελόντριες, αποφασίσαμε να πολεμήσουμε την κρίση με όπλο την αλληλεγγύη. Έτσι, λοιπόν, ιδρύσαμε τον κοινωνικό συνεταιρισμό «Μούσες Πιερίων» στην Κατερίνη και είναι επίσημα ο 1ος κοινωνικός συνεταιρισμός στην Ελλάδα.
KANNABIO
Η KANNABIO hemp cooperative ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2016. Αποστολή της είναι η διάδοση της ελληνικής κλωστικής κάνναβης και η ανάπτυξη της ελληνικής βιοτεχνίας/ βιομηχανίας κλωστικής κάνναβης, η παραγωγή ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων, η διείσδυση στην παγκόσμια αγορά, η ανάπτυξη του συνεργατισμού και η προστασία του περιβάλλοντος.
Μελανθώ
Κοινοί στόχοι, κοινές ιδέες και η ανάγκη να δημιουργήσουμε από τη φύση και να διατηρήσουμε την παράδοση του τόπου μας, μας ώθησαν να ιδρύσουμε την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση "Μελανθώ".
Μυρωδάτο
Όσοι ασχολούμαστε με την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΜΥΡΩΔΑΤΟ το κάνουμε εξαρχής γιατί μας ενώνει η αγάπη για τη γη και η πεποίηθηση ότι μπορούμε να συμμετέχουμε στην παραγωγική διαδικασία που δίνει η έμφαση στην ποιότητα.
Φυλώ
Ως ΚοινΣΕπ η «Φυλώ» αποσκοπεί στην προαγωγή του τοπικού και συλλογικού συμφέροντος, στην προώθηση της απασχόλησης, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της τοπικής ή περιφερειακής ανάπτυξης.
Κρίνο Ροδώπης 
παραγωγή-μεταποίηση καλλιεργούμενων και άγριων ποικιλιών μανιταριών,εδώδιμων και φαρμακευτικών.
ΚοινΣΕπ "Παλαιοβράχα"
Μια παρέα ανήσυχων ανθρώπων συνέστησαν την ΚοινΣΕπ «ΠΑΛΑΙΟΒΡΑΧΑ» με σκοπό να ενώσουν δυνάμεις, να αξιοποιήσουν παρατημένα κτήματα, αμπέλια, ελιές, να δείξουν στον ντόπιο πληθυσμό διεξόδους, να αρθρώσουν μια άλλη πρόταση, αυτή του συνεργατισμού, της δέσμευσης, της αλληλεγγύης.
ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑ ΥΠΑΠΑΝΤΗ
Υποστηρίζουμε τον γυναικείο συνεταιρισμό της Καλύμνου “Παναγία Υπαπαντή” για τα εξαιρετικά προϊόντα του με την επωνυμία “Kalymnos Sea Food”. Οι γυναίκες και οι κόρες των ψαράδων του νησιού δεν αφήνουν τίποτα να πάει χαμένο από τις φρέσκιες ψαριές του πελάγους.
Συν Άλλοις
Eπιλέξαμε να εργαστούμε συλλογικά, εφαρμόζοντας στην πράξη εναλλακτικές οικονομικές πρακτικές που αποσκοπούν στην ποιοτική κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών, την αλληλέγγυα συνεργασία και τις ισότιμες σχέσεις. Η βασική δραστηριότητά μας είναι το εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο, κυρίως στον τομέα των τροφίμων.
Σταγόνες
ένα συνεργατικό εγχείρημα στο οποίο συμμετέχουν άνθρωποι που μετακόμισαν συνειδητά στην ελληνική ύπαιθρο. Ζούμε και δραστηριοποιούμαστε σε τρία κτήματα στη βόρεια Εύβοια, όπου κύριες ασχολίες μας είναι η καλλιέργεια ροδιών, η παράγωγή χυμού ρόδιου και η φυσική δόμηση.
Μπύρα ΧΑΟΣ Κοιν.Σ.Επ
Μια απρόβλεπτη, μη οργανωμένη, μη συμβατική συνεταιριστική ομάδα ζυθοποιών στα Χανιά, Κρήτης.
Το Σταραμάκι
ένας κοινωνικός συνεταιρισμός που εδρεύει στο Κιλκίς και χρησιμοποιεί το πιο ευρέως παραγόμενο τοπικό προϊόν, το σιτάρι, για να δημιουργήσει μια βιώσιμη φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση στα πλαστικά καλαμάκια μιας χρήσης και ταυτόχρονα να δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης και να προωθήσει την κοινωνική συνοχή.
Οι «Εκδόσεις των Συναδέλφων»
Αυτοδιαχειριζόμενη εκδοτική προσπάθεια από εργαζόμενους στον χώρο του βιβλίου.
Συνεργατικό Μπακάλικο "Ο Χοχλιός"
O Χοχλιός είναι ένα συνεργατικό μπακάλικο, παιδί του Ολοκληρωμένου Συνεταιρισμού Ηρακλείου. Βασική προτεραιότητα είναι η επικοινωνία και η σύνδεση με την ελευθεριακή κοινότητα στην οποία ανήκουμε με σκοπό την κάλυψη των αναγκών της και με βασικές αρχές την αυτάρκεια, την ποιότητα και την ισότητα.
Εσμιγιά Κοιν.Σ.Επ
Εσμιγιά, η συνάντηση, το συναπάντημα, η συνεύρεση. Καλώς να σμίγουμε!!!!!

Τιμοκατάλογος Δεκέμβριος 2020

catalog iconΔες τε και περιπλανηθείτε στον ανανεωμένο Τιμοκατάλογο ( Δεκέμβριος 2020 ) των Προϊόντων μας πατώντας ΕΔΩ

Χ"Μιχάλη Νταλιάνη 5,
Παλιά Πόλη Χανίων, Κρήτη

28210-52201

info@terraverde-chania.gr

Δεύτερα - Παρασκευή
09:00-21:00
Σάββατο 09:00-14:30
syneleush icon
Ανοιχτή Συνέλευση κάθε πρώτη Τετάρτη του Μήνα
catalog icon

katoikon
fb shop icon

 AFISA TERRA VERDE


Autokollito

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

Ενημερωθείτε για τα νέα μας

Copyright © 2016. All Rights Reserved.