Home

Κείμενα - Ανακοινώσεις

Αλληλοδιδακτικοί Κύκλοι Γεωργίας || Μελισσοκομία_VIDEO

Ακόμη ένας Αλληλοδιδακτικός Κύκλος Γεωργίας με θέμα αυτή τη φορά την ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ-ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Την Παρασκευή 10 Νοέμβρη στις 6 μ.μ. στο εργατικό κέντρο Χανίων, οι δύο πολιτικές συλλογικότητες , η Terra Verde για το εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο και η συλλογικότητα ''Χωριά β.δ.Κρήτης'', οργανώνουν εκδήλωση-ανοιχτή συζήτηση. Καλεσμένη μας η ερευνήτρια μελισσοκομίας Δρ. Σοφία Γούναρη.

Τα ζητήματα που θα διατρέξουμε θα αφορούν μία μελισσοκομική χρονιά προσαρμοσμένη στην περιοχή μας . Σωστή και έγκαιρη ανάπτυξη, τεχνικές για την καλύτερη εκμετάλλευση του θυμαριού, αντιμετώπιση ασθενειών, παραγωγή βασιλισσών, ξεχειμώνιασμα.

Ακόμη θα μιλήσουμε για την ευθύνη του καθενός μας απέναντι στο κλάδο. Η γνώση, επιστημονική και εμπειρική, στη μελισσοκομική τέχνη, είναι απαραίτητο να διαχέεται ανοιχτά, οριζόντια και αντιεμπορευματικά με κάθε τρόπο. Ανταλλάσσοντας γνώσεις και εμπειρίες γινόμαστε πιο συνειδητοί μελισσοκόμοι.

''Αλληλοδιδακτικοί Κύκλοι Γεωργίας''
Terra Verde για το εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο

πολιτική συλλογικότητα ''Χωριά β.δ.Κρήτης''

 

 

Μέρος Α΄ Μέρος Β΄

Κάτω τα χέρια των αρπαχτικών από την κατάληψη Rosa Nera

Σε μια περίοδο που η πολλά υποσχόμενη οικονομία(καπιταλισμός) έχει τα χάλια της, το τίμημα όπως πάντα το πληρώνουν τα χαμηλά και τα αγωνιζόμενα στρώματα της κοινωνίας. Σ' αυτή λοιπόν τη δίνη, οι κρατούντες σκαρφίζονται διάφορα τεχνάσματα για να εξασφαλίσουν έσοδα. Μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης σκέφτηκε μ'ενα σμπάρο να πιάσει δυο τρυγόνια, βάζοντας στόχο την κατάληψη Μαύρο Ρόδο ή Rossa Nera στη συνοικία Καστέλι στη Παλιά  Πόλη των Χανίων. Το ένα είναι να ''απαλλάξει'' το τοπικό κατεστημένο από ένα χώρο κοινωνικού αγώνα   και το άλλο να εξασφαλίσει κάποια λίγα, όπως θα αποδειχτεί, χρήματα. Αδιαφορώντας για την βαθιά ιστορικότητα του κτιρίου και, εννοείται, για τις πολιτικές και πολιτιστικές δράσεις που αναπτύσσονται στον ανοιχτό χώρο της κατάληψης.

Είναι ανεπίτρεπτο τα πάντα να ξεπουλιούνται στο βωμό του τουρισμού και του κέρδους, σε βάρος κάθε κοινωνικού κινήματος υπέρ της ελευθέριας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
13 χρόνια τώρα στην κατάληψη αυτή, που δίνει ζωή σ' ένα πρώην εγκαταλελειμμένο κτίριο, έχουν φιλοξενηθεί προπαρασκευές εργατικών και αγροτικών κινητοποιήσεων, πολιτιστικών δραστηριοτήτων, περιβαλλοντικών ζητημάτων, παρουσιάσεις βιβλίων, διαλέξεις πνευματικών ανθρώπων διεθνούς εμβέλειας, συναυλίες και πλήθος άλλων γεγονότων που φέρνουν κοντά αγωνιζόμενους ανθρώπους σε οριζόντια σχέση.
 Αυτή η κατάσταση δεν πρέπει να σταματήσει για ακόμα ένα ξενοδοχείο και για ακόμα περισσότερα κέρδη στις τσέπες πολύ λίγων.

Συμμετέχουμε και καλούμε στη συγκέντρωση και πορεία  υπεράσπισης της κατάληψης Rosa Nera την τρίτη 13/6 στις 18:00 στη πλατεία Αγοράς

______________________________________________________

Πολιτική Συλλογικότητα ΄΄ χωριά ΄΄ από  βδ   Κρήτης

Terra Verde ( Πράσινη Γη ) Συλλογικότητα για το Εναλλακτικό κι Αλληλέγγυο Εμπόριο  

Απάντηση σε επιστολή αναγνώστη στο τοπικό τύπο

Διαβάστε την απάντηση των συλλογικοτήτων Terra Verde (Γη Πράσινη), ”Χωριά β.δ. Κρήτης” επιστολή του Βαγγέλη Μπούρμπο γεωπόνο – ερευνητή που δημοσιεύτηκαν στα Χανιώτικα Νέα, σχετικά με τον πρόσφατο κύκλο αλληλοδιδακτικής γεωργίας

_____________________________________________________________________________________

Αλληλοδιδακτική γεωργία: νέο “φρούτο” ατυχούς νεολογισμού

 

Κύριε διευθυντά
η γεωργία με την ευρεία της έννοια, που γεννήθηκε τη νεολιθική περίοδο ως εξέλιξη της Sylva και saltus μορφή της, η αρχέγονη αυτή τέχνη της καλλιέργειας των φυτών, της εκμετάλλευσης των ζώων και της αξιοποίησης των δασών και αλιευμάτων, η μητέρα και η τροφός όλων των άλλων “τεχνών” κατά τον Ξενοφώντα, το θεμελιώδες κύτταρο της κοινωνίας του Homo erectus και Homo sapiens γνώρισε μέχρι σήμερα πολλά συστήματα και μορφές. Οι ασχοληθέντες σε επίπεδο κόσμου με την σε βάθος και συνολική ανάλυση των επιθετικών προσδιορισμών των διαφόρων συστημάτων γεωργίας επιστήμονες μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

 

Αναφέρονται η M. Gold συγγραφέας του “Sustainable agriculture: definitions and terms” το 1999, οι F. Pervachon και A. Blouet με το σύγγραμμα “Lexique des qualificatifs de l Agriculture”, οι Γ. Σιάρδος  και  Α. Κουτσούρης για ορισμένες μορφές τις αειφορικής γεωργίας και ο γράφων με το βιβλίο “Η γεωργία και οι επιθετικοί της προσδιορισμοί”. Πρόσφατα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι βασικές αρχές των διαφόρων συστημάτων και μορφών γεωργίας έρχονται στο φως της δημοσιότητας ατυχείς νοολογικοί επιθετικοί προσδιορισμοί. Για παράδειγμα η “συμβολαιακή γεωργία” η οποία στηρίζεται στην παραγωγή βάση συμβολαίου. Τέτοια βέβαια συμφωνία μπορεί να υπάρξει σε όλες τις μορφές γεωργίας.


Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον επιθετικό προσδιορισμό “αλληλοδιδακτική γεωργία”, που τις μέρες αυτές κυριάρχησε στον τοπικό Τύπο με την ευκαιρία μιας πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης για την καλλιέργεια του Αβοκάντο. Στη διατύπωση του επιθετικού αυτού προσδιορισμού οι νεολογιστές στηρίχτηκαν στη “συμμετοχική μέθοδο διδασκαλίας” την αλληλοδιδακτική. Πράγματι η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε από τα μέσα του 17ου αιώνα στην Αγγλία και τελειοποιήθηκε τον 18ο αιώνα στη Γαλλία του Sarazin. Στην Ελλάδα την εισήγαγε επίσημα ο Ιωάννης Κοκκώνης στα χρόνια του Καποδίστρια, μεταφράζοντας το 1830 τον οδηγό της αλληλοδιδακτικής μεθόδου του Sarazin.

 

Η μαζική αυτή μέθοδος εκπαίδευσης που στην επιστήμη των γεωργικών εφαρμογών αντιπροσωπεύει την “επίδειξη αποτελεσμάτων” έχει πολλά πλεονεκτήματα. Μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς κανένα πρόβλημα σε όλες τις μορφές και συστήματα γεωργίας. Σε καμιά όμως περίπτωση δεν μπορεί να προσδιορίσει σύστημα ή μορφή γεωργίας με συγκεκριμένες αρχές.


Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
δρ Βαγγέλης Α. Μπούρμπος
γεωπόνος – ερευνητής
___________________________________________________________________________________


Οι Κύκλοι Αλληλοδιδακτικής Γεωργίας


Κύριε διευθυντά,
μετά χαράς διαβάσαμε την επιστολή στις 10/3 του έγκριτου γεωπόνου Βαγγέλη Μπούρμπου, με εξαίρεση την ειρωνεία περί φρούτου, σχετικά με τον τίτλο που έχουμε δώσει σε τρεις μέχρι τώρα συναντήσεις ανθρώπων της υπαίθρου”Κύκλοι Αλληλοδιδακτικής Γεωργίας”.
Πρώτος κύκλος ήταν για τους γεωσκώληκες, δεύτερος για τη κλωστική κάνναβη που φυτεύτηκε και στον Κουφό Χανίων και τρίτος τώρα για το πολυσυζητημένο στις μέρες μας αβοκάντο.


Με τον όρο ”Κύκλοι Αλληλοδιδακτικής Γεωργίας” προφανώς δεν εννοούμε κάποιο σύστημα ή μορφή γεωργίας, όπως συμπεραίνει ο κύριος Μπούρμπος στην επιστολή του, αλλά καθαρά ένα οριζόντιο τρόπο μάθησης που προάγει τη συμμετοχικότητα με την ανταλλαγή εμπειριών και πληροφοριών. Η γνώση και η εμπειρία διαχέεται μέσα από μια αμφίδρομη συμπληρωματικότητα.

 

Τα ζητήματα που κατά καιρούς μας αφορούν δεν είναι άλλα από τις αγωνίες που ζούμε γύρω από το βιος μας, δηλαδή την καλλιέργεια και την παραγωγή τροφής.
Επιδιώκουμε η γεωργία να μην είναι στη σκιά του αστικού τοπίου και ο γεωργός – παραγωγός να ανακτήσει το ειδικό βάρος που του αρμόζει στην κοινωνία.


Συλλογικότητα για το εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο ”TERRA VERDE” (Γη Πράσινη),
Πολιτική συλλογικότητα ”Χωριά β.δ. Κρήτης”

Χ"Μιχάλη Νταλιάνη 5,
Παλιά Πόλη Χανίων, Κρήτη

Δεύτερα - Παρασκευή
09:00-21:00
Σάββατο 09:00-14:30
syneleush icon
Ανοιχτή Συνέλευση κάθε πρώτη Τετάρτη του Μήνα
catalog icon

katoikon
fb shop icon

 AFISA TERRA VERDE


Autokollito

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

Ενημερωθείτε για τα νέα μας

Copyright © 2016. All Rights Reserved.