Home

Κείμενα - Ανακοινώσεις

Κύκλοι Αλληλοδιδακτικής γεωργίας Αβοκάντο || Video & Photo

avocado 1
Οι συλλογικότητες «Χωριά Βορειοδυτικής Κρήτης» και «Terra Verde» σας καλωσορίζουμε σε μια ακόμα συνάντηση στα πλαίσια των κύκλων αλληλοδιδακτικής γεωργίας που συνδιοργανώνουμε. Έχουν προηγηθεί συναντήσεις που αφορούσαν την Κομποστοποίηση και τη Κλωστική και Φαρμακευτική Κάνναβη.
Για όσους δεν μας γνωρίζουν:
Terra Verde
Συλλογικότητα που αποπειράται να διατυπώσει μια πρόταση αδιαμεσολάβητης διακίνησης των προϊόντων έξω από κάθε επίσημη οικονομική δομή και εμπορικά κυκλώματα. Στοχεύει στην άμεση σχέση παραγωγού – καταναλωτή, την αυτονομία και την αξιοπρεπή διαβίωση του παραγωγού αλλά και αύξηση της αυτονομίας του καταναλωτή. Την αντίληψη ότι ο καθένας μας δεν χρειάζεται να μείνει στο ρόλο του καταναλωτή αλλά σταδιακά μπορεί να καλύψει μόνος του κάποιες ανάγκες ως παραγωγός.  Λειτουργούμε με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες βασισμένες στην αυτοοργάνωση, στην αυτονομία, στην αλληλεγγύη και την εκτίμηση σε αυτό που αντιστέκεται.
Χωριά Βορειοδυτικής Κρήτης
Είναι κάτοικοι της υπαίθρου που συναντήθηκαν στους αγροτικούς αγώνες και κινητοποιήσεις. Σκοπός της συλλογικότητας είναι με γνώμονα την άμεση δημοκρατία, να επεξεργαστούν ζητήματα που αφορούν τις ζωές μας, την παραγωγή, την εργασία καθώς επίσης και την λεηλασία των ανθρώπινων αξιών αλλά και του φυσικού κόσμου, από τους κυρίαρχους. Με εργαλεία την αντιπληροφόρηση, τον αντίλογο στην επικρατούσα αδιαφορία, τις σχέσεις εμπιστοσύνης και την αλληλεγγύη που προκύπτει από αυτές τις σχέσεις, αγωνίζονται για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την λαίλαπα της εμπορευματοποίησης και του κέρδους.
Τι είναι η αλληλοδιδακτική γεωργία;
Μια καινοτόμος πρόταση για μάθηση και αλληλεπίδραση που αφορά τόσο επαγγελματίες όσο και ερασιτέχνες παραγωγούς. Προχωράμε μαζί, με την άμεση συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων και μοιραζόμαστε εμπειρίες, απορίες, προτάσεις. Η γνώση και εμπειρία διαχέεται μέσα από μια αμφίδρομη αλληλομόρφωση, με  κοινή δράση και οριζόντιες σχέσεις. Θέλουμε η γεωργία να μην είναι στη σκιά του αστικού τοπίου. Ο παραγωγός να αποκτήσει το ειδικό βάρος που του αναλογεί στην κοινωνία.
Η σημερινή μας συνάντηση αφορά την καλλιέργεια του αβοκάντο, τον ρόλο του στην διατροφή και την κοσμετολογία.
Από την δεκαετία του ΄60 γίνονται μελέτες στο Υποτροπικών και Ελαίας , τα Χανιά είναι ένας τόπος που ευδοκιμεί ιδιαίτερα το αβοκάντο, παρόλα αυτά έχουν γίνει πολλά λάθη και γίνονται ακόμα. Με τη συμμετοχή όλων μας θα αποπειραθούμε να φωτίσουμε σφαιρικά ότι αφορά αυτόν τον πολύτιμο καρπό

 

 

 


  

Κύκλος Αλληλοδιδακτικής Γεωργίας: "Αβοκάντο
Κύκλος Αλληλοδιδακτικής Γεωργίας: |pdq|Αβοκάντο 1
Κύκλος Αλληλοδιδακτικής Γεωργίας: |pdq|Αβοκάντο 2
Κύκλος Αλληλοδιδακτικής Γεωργίας: |pdq|Αβοκάντο 3
Κύκλος Αλληλοδιδακτικής Γεωργίας: |pdq|Αβοκάντο 4
Κύκλος Αλληλοδιδακτικής Γεωργίας: |pdq|Αβοκάντο 5

Photo ΠΑΠ 

_______________________________________________________________________________________

 

 

______________________________________________________________________________________

Ακούστε την Ραδιοφωνική συνέντευξη του Α. Παπαγιαννάκη ( Μελισσοκόμο ) στην ΕΡΑ Χανιών και μέλος των συλλογικοτήτων των “ χωριών β.δ Κρήτης “ και της Terra Verde
http://www.ert.gr/chania-ekdilosi-gia-avokanto-sto-ergatiko-kentro-chanion-audio/

__________________________________________________________________________________________

Διαβάστε Επίσης : 

Προοπτικές από την καλλιέργεια αβοκάντο στη Δυτική Κρήτη
του Γιώργου Κώνστα

Πηγή: http://www.haniotika-nea.gr

Το ενδιαφέρον παραγωγών και όχι μόνο συγκέντρωσε η εκδήλωση με θέμα “Αβοκάντο, καλλιέργεια, δυνατότητες και αξία” στο πλαίσιο των “Κύκλων Αλληλοδιδακτικής Γεωργίας” που πραγματοποίησαν οι συλλογικότητες “Terra Verde” και “Χωριά Β.Δ. Κρήτης” το βράδυ της Πέμπτης στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.
Ο κ. Νίκος Παπαδαντωνάκης γεωπόνος -καλλιεργητής μίλησε για την καλλιέργεια του αβοκάντο σημειώνοντας πως: «Το έδαφος και το κλίμα βοηθούν στην ανάπτυξη της καλλιέργεια του αβοκάντο στα Χανιά και το Δυτικό Ρέθυμνο. Οι παραγωγοί θα πρέπει να γίνουν πιο επαγγελματίες, να επιμορφώνονται σωστά, γιατί φυτεύονται χιλιάδες δέντρα κάθε χρόνο και πολλά δεν φτάνουν στο στάδιο της παραγωγής ξεραίνονται στην πορεία. Αυτό οφείλεται στο πολλαπλασιαστικό υλικό αλλά και τον παραγωγό. Οι παραγωγοί πρέπει να φυλάξουν ως κόρη οφθαλμού την ποιότητα και να προσέξουν το βαθμό ωριμότητας του καρπού που στέλνουν στον καταναλωτή, να μην βιάζονται να κόψουν τον καρπό αν δεν είναι έτοιμος».
Στη σημασία του αβοκάντο ως διατροφικό προϊόν αναφέρθηκε η διατροφολόγος κ. Ελένη Μπαρτζώκα. «Ένας άνθρωπος που το έχει συστηματικά στην διατροφή του θα πρέπει να ξέρει ότι έχει πολλές ιδιότητες αντικαρκινικές, καρδιοπροστατευτικές, αντιγηραντικές, αντιφλεγμονώδεις, προστατεύει το έντερο, τα μάτια και πολλές άλλες ακόμα» είπε.
Για τη χρήση του αβοκαντέλαιου στην κοσμετολογία μίλησε η κ. Μαρία Βιδαλάκη παρασκευάστρια φυσικών καλλυντικών. «Το αβοκαντέλαιο το χρησιμοποιούμε σε φυσικά καλλυντικά, αρωματοθεραπευτικά σκευάσματα, σαπούνια κα. Έχει πολλές λιποδιαλυτές βιταμίνες, είναι πολύ διεισδυτικό έλαιο με σημαντικά οφέλη στις δερματικές παθήσεις και χημικές ιδιότητες χρήσιμες για τη βιομηχανία. Το αβοκαντέλαιο έχει τεράστια ζήτηση παγκόσμια και για αυτό αποτελεί μια επιπλέον ευκαιρία για εισόδημα για τους παραγωγούς» είπε χαρακτηριστικά.
Από τη μεριά των συλλογικοτήτων που διοργανώνουν τους κύκλους αλληλοδιδακτικής καλλιέργειας τονίσθηκε πως στόχος των δράσεων του είναι μια διαφορετική γεωργία μακριά από τις λογικές του κέρδους που επικρατούν παγκοσμίως.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προσφέρθηκαν εδέσματα από αβοκάντο.

Πιο Αναλυτικά : 

 

xaniotika 1

 

 

 xaniotika 2

Χ"Μιχάλη Νταλιάνη 5,
Παλιά Πόλη Χανίων, Κρήτη

28210-52201

info@terraverde-chania.gr

Δεύτερα - Παρασκευή
09:00-21:00
Σάββατο 09:00-14:30
syneleush icon
Ανοιχτή Συνέλευση κάθε πρώτη Τετάρτη του Μήνα
catalog icon

katoikon
fb shop icon

 AFISA TERRA VERDE


Autokollito

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

Ενημερωθείτε για τα νέα μας

Copyright © 2016. All Rights Reserved.