Home

Κοινωνική Οικονομία

Συν Άλλοις: Συνεργατισμός στην πράξη εδώ και επτά χρόνια

Εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο, κυρίως στον τομέα των τροφίμων, από μια ομάδα που εμπνέεται από το κίνημα των Ζαπατίστας και εφαρμόζει τις αρχές του στην πράξη, με παντοπωλείο γεμάτο προϊόντα από συνεταιρισμούς όλου του κόσμου

Στην οδό Νηλέως, έναν από τους πολλούς δρόμους του Θησείου όπου αποτυπώνεται το κοντράστ μεταξύ της παλιάς και νέας Αθήνας, χάρη στα διατηρητέα, σε αρκετές περιπτώσεις όχι διατηρημένα, νεοκλασικά, εδρεύει ένα παντοπωλείο από τα παλιά, που βρίσκεται δίπλα σε ένα ανακαινισμένο σούπερ μάρκετ.

Μπαίνοντας στο κατάστημα, αντικρίζεις και αισθάνεσαι από την πρώτη στιγμή ένα ζεστό περιβάλλον, ανθρώπινο, άμεσο, χωρίς καθωσπρεπισμό, χωρίς υπαλλήλους, χωρίς εργαζόμενους με το ίδιο ντύσιμο και κυρίως χωρίς άγχος. Σε υποδέχονται λιτά, με ένα απλό «γεια σου», αλλά με χαμόγελο. Μαζί τους σε υποδέχεται και ένας μικρόσωμος σκύλος που χοροπηδά, μυρίζει, αλλά δεν δαγκώνει το μπατζάκι και ζητά ορισμένα χάδια.

Στα ράφια του παντοπωλείου ο νους σου ταξιδεύει χάρη σε προϊόντα από συνεταιρισμούς και μικρές ομάδες παραγωγών όλου του κόσμου στο πλαίσιο του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου. Κακάο από τον συνεταιρισμό El Ceibo από τη Βολιβία, σπαγγέτι από τον κοινωνικό συνεταιρισμό Libera Terra στη Σικελία, οικολογικά προϊόντα καθαρισμού από το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ. στη Θεσσαλονίκη, ζαπατίστικος καφές από παραγωγούς στην Τσιάπας του Μεξικού.

«Από την ώρα της παραγωγής μέχρι τον τελευταίο καταναλωτή θέλουμε να υπάρχει μια αλυσίδα ηθικής» μας λέει η Λίλη Αχριάνη, μέλος του προμηθευτικού συνεταιρισμού, ο οποίος απασχολεί πέντε άτομα συνολικά και άλλα δέκα είναι εθελοντές. «Δεν παίρνουμε από δήθεν συνεταιρισμούς που εκμεταλλεύονται εργαζόμενους. Δεν παίρνουμε προϊόντα από παραγωγούς που μπορεί να χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα. Δεν αναγνωρίζουμε ως δίκαιο αλληλέγγυο εμπόριο τη διακίνηση προϊόντων που περιλαμβάνει πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες πληρώνουν απλά πιο πολύ κάποιους παραγωγούς για να λένε ότι έχουν fair trade προϊόντα».

Το Συν Άλλοις προέκυψε ως σχήμα το 2011 από μέλη της ομάδας του Σπόρου, που βρισκόταν στα Εξάρχεια. «Είναι τα αρχικά τριών λέξεων: Συνεταιρισμός Αλληλέγγυας Οικονομίας» λέει η Λίλη και προσθέτει ότι «προτού η Κ.ΑΛ.Ο. γίνει αυτό που έχει γίνει τώρα, για εμάς ήταν δεδομένη επιλογή ως τρόπος δουλειάς και ως τρόπος αντίληψης και οργάνωσης».

«Η συνέλευσή μας γίνεται κάθε εβδομάδα και είναι το βασικό όργανο απόφασης της δουλειάς μας. Λειτουργούμε κυρίως συναινετικά στη λήψη αποφάσεων και εάν δεν καταφέρουμε μετά από κάποιες συνελεύσεις να βγάλουμε άκρη, αποφασίζουμε με ενισχυμένη πλειοψηφία 75%-25%» προσθέτει και υπογραμμίζει κάτι ακόμη πιο ενδιαφέρον: «Η σχέση που έχουμε με τον συνεταιρισμό δεν είναι ιδιοκτησιακή. Αν θέλει κάποιος να φύγει, απλώς θα αντικατασταθεί από κάποιον άλλο εργαζόμενο. Το κόνσεπτ είναι ότι δημιουργούμε θέσεις εργασίας. Δεν δημιουργούμε επιχειρήσεις με υπεραξία».

Σημαντικό ρόλο στον χαρακτήρα του εγχειρήματος έχει διαδραματίσει το ζαπατίστικο κίνημα που, παρότι δεν λέει «πάρε αυτό που κάνουμε εμείς και κοπιάρισε το», παρότι «στην Ελλάδα δεν είμαστε ιθαγενικός λαός ούτε ζούμε στις ίδιες συνθήκες», εμπνέει μέσα από το αξιακό του σύστημα, μέσα από «την αξιοπρέπεια, την έννοια της ελευθερίας και την έννοια της συνύπαρξης με ίσους όρους».

Η συνεργατική και ωραία ατμόσφαιρα βγαίνει και προς τα έξω. Ήδη από τα προηγούμενα χρόνια που ο κόσμος άκουγε συνεταιρισμό και πήγαινε το μυαλό του στην απάτη, ο συνεταιρισμός Συν Άλλοις είχε καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη αρκετών. «Είμαστε ειλικρινείς με τον κόσμο. Όταν κάνουμε λάθος, το αναγνωρίζουμε». Μπορούν επίσης να εγγυηθούν για τα προϊόντα τους, τα οποία είναι επώνυμα. «Δεν αναφέρεται ένα γενικά made in Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά χώρος, τόπος, χωριό και όνομα». Όσο για τις τιμές και τα κέρδη: «Tο κοστολόγιο είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε το μεγαλύτερο ποσό να το παίρνει πάντα ο παραγωγός. Τα έσοδα που απομένουν είναι για την κάλυψη των θέσεων εργασίας και των πάγιων εξόδων».

Οι τιμές είναι υψηλότερες από ένα σούπερ μάρκετ, όμως τα προϊόντα είναι διαφορετικά. «Προβάλλουμε την ποιότητα, αλλά όχι την ποσότητα. Μπορείς να παίρνεις λιγότερα πράγματα και πιο ποιοτικά από το να γεμίζεις ένα τεράστιο καλάθι και τα μισά να είναι σκουπίδια». Ανατρεπτική φιλοσοφία, που χαρακτηρίζει τον συνεταιρισμό Συν Άλλοις από την αρχή του. Συνολικά το εγχείρημα έχει συμβάλει στην αλλαγή νοοτροπιών και κουλτούρας απέναντι στην κοινωνική οικονομία και στους συνεταιρισμούς. Και από εκεί που αποκηρύσσονταν οι τελευταίοι, να αναγνωρίζεται ευρέως πλέον ότι δεν χρειάζεται να τρέχεις μπροστά και να είσαι ο πρώτος, «όπως μαθαίναμε πάντα», αλλά ότι μπορούμε «να βγαίνουμε όλοι μπροστά και να προχωράμε παράλληλα».

Πού μπορείτε να βρείτε το Συν Άλλοις:

Διεύθυνσης: Οδός Νηλέως 35, Θησείο

Τηλέφωνο: 210 3456681

Site: synallois.org

 

Συμβουλευτική για νέες συνεταιριστικές επιχειρήσεις : Οι 7 συνεταιριστικές αρχές

Πηγή : http://www.commonslab.gr/?lang=el

 

Οι συνεταιριστικές αρχές έχουν σφυρηλατηθεί στο καμίνι των πάνω από 150 ετών πρακτικής εμπειρίας, για το ποιο είναι το περιεχόμενο των θεμελιωδών αρχών, που απαιτούνται για την επιτυχή λειτουργία μιας βιώσιμης συνεταιριστικής επιχείρησης.

Για αυτό τον λόγο η μελέτη τους και η αποδοχή τους πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα κάθε συλλογικότητας που επιθυμεί να βιοποριστεί μέσα από την συνεταιριστική οργάνωση.

1η Αρχή: Εθελοντική και ελεύθερη συμμετοχή
Οι συνεταιρισμοί είναι εθελοντικές οργανώσεις, ανοικτές σε όλα τα πρόσωπα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες τους και επιθυμούν να αποδεχθούν τις ευθύνες του μέλους, χωρίς διακρίσεις φύλου, κοινωνικού επιπέδου, φυλής, πολιτικών πεποιθήσεων ή θρησκείας.

2η Αρχή: Δημοκρατική διοίκηση εκ μέρους των μελών
Οι συνεταιρισμοί είναι δημοκρατικές οργανώσεις διοικούμενες από τα μέλη τους, τα οποία συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση της πολιτικής τους και στην λήψη αποφάσεων. Άνδρες και γυναίκες που προσφέρουν υπηρεσίες ως αιρετοί εκπρόσωποι είναι υπόλογοι στα μέλη. Στους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς τα μέλη έχουν ίσα δικαιώματα ψήφου (κάθε μέλος μία ψήφο) και στους συνεταιρισμούς ανωτέρου βαθμού οργανώνονται, επίσης με δημοκρατικό τρόπο.

3η Αρχή: Οικονομική συμμετοχή των μελών
Τα μέλη συμμετέχουν ισότιμα και διαχειρίζονται δημοκρατικά το κεφάλαιο του συνεταιρισμού. Ένα μέρος τουλάχιστον από το κεφάλαιο αυτό αποτελεί συνήθως την κοινή περιουσία του συνεταιρισμού. Τα μέλη, συνήθως απολαμβάνουν περιορισμένη αποζημίωση ή καθόλου για το κεφάλαιο που καταθέτουν για να γίνουν μέλη. Τα μέλη διαθέτουν τα πλεονάσματα για οποιονδήποτε ή για όλους από τους ακόλουθους σκοπούς: α) Ανάπτυξη του συνεταιρισμού, ενδεχομένως με τη δημιουργία αποθεματικών, από τα οποία μέρος, τουλάχιστον, θα είναι αδιανέμητα, β) Απόδοση στα μέλη ανάλογα με τις συναλλαγές τους με τον συνεταιρισμό και γ) Υποστήριξη άλλων δραστηριοτήτων που εγκρίνονται από τα μέλη.

4η Αρχή: Αυτονομία και ανεξαρτησία
Οι συνεταιρισμοί είναι αυτόνομες οργανώσεις αυτοβοήθειας, διοικούμενες από τα μέλη τους. Εάν συνάπτουν συμφωνίες με άλλους φορείς συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων ή αντλούν κεφάλαια από εξωτερικές πηγές, είναι σ’ αυτό ελεύθεροι, ακολουθώντας κανόνες που διασφαλίζουν τη δημοκρατική διοίκηση από τα μέλη και διατηρούν την συνεταιριστική αυτονομία.

5η Αρχή: Εκπαίδευση, πρακτική εξάσκηση και πληροφόρηση
Οι συνεταιρισμοί παρέχουν εκπαίδευση και πρακτική εξάσκηση στα μέλη τους, στα αιρετά μέλη της διοίκησης, στα διευθυντικά στελέχη και στους υπαλλήλους, ώστε να μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην ανάπτυξη των συνεταιρισμών τους. Παρέχουν πληροφόρηση στο κοινό – ιδιαίτερα στους νέους και στους διαμορφωτές της κοινής γνώμης- σχετικά με τα οφέλη της συνεργασίας.

6η Αρχή: Συνεργασία μεταξύ συνεταιρισμών
Οι συνεταιρισμοί υπηρετούν με την μέγιστη αποτελεσματικότητα τα μέλη τους και ισχυροποιούν τη συνεταιριστική κίνηση, όταν συνεργάζονται μεταξύ τους δια μέσου οργανώσεων τοπικού, εθνικού, περιφερειακού και διεθνούς επιπέδου.

7η Αρχή: Ενδιαφέρον για την κοινότητα
Οι συνεταιρισμοί εργάζονται για τη βιώσιμη ανάπτυξη των κοινοτήτων τους με πολιτικές που εγκρίνονται από τα μέλη τους.

Η Cooperativa Integral Catalana και το οργανωτικό της μοντέλο || του Γ. ΔΑΦΕΡΜΟΣ

H Cooperativa Integral Catalana (CIC) αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέρον συνεργατικά εγχειρήματα που έχουν δημιουργηθεί στην Ευρώπη την «εποχή της κρίσης». Πρώτα απ’ όλα, είναι ένα αξιοσημείωτο εγχείρημα λόγω του επαναστατικού του χαρακτήρα: βασική επιδίωξη της CIC είναι να οικοδομήσει μια αυτόνομη (από το κράτος και την καπιταλιστική αγορά) οικονομία στην Καταλονία, που να δύναται να ικανοποιήσει τις ανάγκες της τοπικής κοινότητας καλύτερα από το υπάρχον σύστημα, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την μετάβαση σε μια μετα- καπιταλιστική δομή οργάνωσης της κοινωνικής και οικονομικης ζωής.
Για να εκπληρώσει τους στόχους της, η CIC καταπιάνεται μ’ ένα εντυπωσιακό φάσμα δραστηριοτήτων: μολονότι ιδρύθηκε μόλις πριν από επτά χρόνια, εμπλέκεται ήδη ενεργά με την ανάπτυξη ποικιλόμορφων υποδομών, που περιλαμβάνουν ένα δίκτυο τοπικών ανταλλακτικών ομάδων και εναλλακτικών νομισμάτων, ένα πρόγραμμα «βασικού εισοδήματος» για την αμοιβή της εργασίας των μελών της, ένα «Συνεργατικό Κοινωνικό Ταμείο» για την χρηματοδότηση κοινοτικών εγχειρημάτων και ένα δίκτυο είκοσι αυτο-διαχειριζόμενων αποθηκών για την διανομή των προϊόντων διατροφής των συνεργαζόμενων με την κουπερατίβα παραγωγών κατά μήκος της Καταλονίας. Μέσω της δημιουργίας υποδομών αυτού του τύπου, η CIC επιδιώκει να αποτελέσει μία οργανωτική πλατφόρμα για την ανάπτυξη μίας οικονομίας βασισμένης στην αυτάρκεια και την αυτονομία από το κράτος και την καπιταλιστική αγορά.

Περισσότερα :  https://georgedafermos.github.io/CIC-report-greek.pdf

Χ"Μιχάλη Νταλιάνη 5,
Παλιά Πόλη Χανίων, Κρήτη

28210-52201

info@terraverde-chania.gr

Δεύτερα - Παρασκευή
09:00-21:00
Σάββατο 09:00-14:30
syneleush icon
Ανοιχτή Συνέλευση κάθε πρώτη Τετάρτη του Μήνα
catalog icon

katoikon
fb shop icon

 



AFISA TERRA VERDE


Autokollito

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

Ενημερωθείτε για τα νέα μας

Copyright © 2016. All Rights Reserved.